Strona główna

Kategorie produktów


Bestsellery

Głodówka a odchudzanie

Podczas głodówki, którą trudno byłoby nazwać dietą, ogranicza się przyjmowanie pożywienia do minimum, a rzec by można właściwie do zera. Zamiast spożywania normalnych posiłków pije się niesłodkie herbaty ziołowe (zwłaszcza zielone, ale również czerwone) oraz wodę mineralną, soki warzywne (z buraczków, kapusty, selera, pokrzywy). Decyzja o jej rozpoczęciu jest zazwyczaj podyktowana chęcią wyleczenia zaburzeń przemiany materii. Skutecznie oczyszcza ona organizm, pomaga w nabyciu zdrowych żywnościowych przyzwyczajeń. Niektórzy podkreślają, że dwudniowa głodówka jest dobrym wstępem do dłuższej diety. Badania również udowadniają, że powtarzanie co jakiś czas jednodniowych głodówek chroni przed chorobami serca. Nie warto jednak takich głodówek przeprowadzać zbyt często. Przyzwyczajony do nich organizm, gromadzi rezerwy tłuszczu, spowalniając metabolizm. Zamiast chudnąć, tyjemy!

Prawidłowo przygotowana głodówka powinna być odpowiednio zaplanowana. Tydzień  przed jej rozpoczęciem należy spożywać niskobiałkowe posiłki. Sama głodówka również powinna trwać odpowiedni czas – zazwyczaj 10-14 dni. Jej nagłe przerwanie i natychmiastowe „normalne” jedzenie może wywoływać ciężkie skutki. Trzymanie się postanowień żywieniowych jest niezwykle trudne, dlatego najlepiej takie nic niejedzenie zaplanować sobie na dni wolne od pracy, by w trakcie codziennych obowiązków nie myśleć o jedzeniu. Nieprzyjmowanie posiłków może bardzo rozpraszać, powodować trudności w skupieniu się, czy nawet zasłabnięcia.

Kiedy rozpocząć głodówkę? Przede wszystkim wtedy, kiedy jesteśmy zdrowi i w pełni sił. Nie powinny nawet brać pod uwagę możliwości jej przeprowadzenia osoby chorujące na cukrzycę oraz te mające problem z nieregularnym poziomem cukru. Silnym przeciwwskazaniem są również : nadczynność tarczycy, wrzody żołądka, ciężkie choroby, podeszły wiek. Jeśli boimy się, że nie przetrwamy głodówki, czy, że może być ona dla nas za bardzo wyczerpująca, skontaktujmy się z lekarzem. Zróbmy to również wtedy, kiedy postanawiamy rozpocząć głodówkę pierwszy raz. Najlepszym momentem na post jest wczesna wiosna. Zima to bowiem okres, kiedy często tyjemy, do naszego organizmu dostarczanych jest dużo toksyn. Momentami sprawdzającymi wytrzymałość są przede wszystkim dwa pierwsze dni, to właśnie je najtrudniej przetrwać. Dopiero na trzeci dzień organizm zaczyna spalać rezerwę tłuszczową, która daje uczucie najedzenia. Na tym etapie powstają ciałka ketonowe.

Jakie są zalety przeprowadzenia głodówki? W ciągu tygodnia nic niejedzenia można naprawdę sporo schudnąć. Niektórym udaje się nawet pięć kilogramów. Niestety wraz z pozbyciem się zbędnego tłuszczyku tracimy również mięśnie. 

Witamy w Nutrina.pl! Tylko u nas znajdziesz skuteczne preparaty wspomagające odchudzanie najlepszych światowych producentów. Dzięki nim osiągniesz lepsze efekty niż te, które zapewni Ci sama dieta i ćwiczenia! Odchudzanie z supresentami apetytu może być dużo prostsze i przyjemniejsze. Zapraszamy również na bloga i do dyskusji o najmodniejszych dietach i sposobach odchudzania.

Kanały płatności